L6A : De drie voorbije weken...of...van zomer naar herfst in een reeks foto's.

6 oktober 2021 14:27

Altijd leuk om na enkele weken door mijn foto's te scrollen en te merken dat we echt wel niet stilzitten in de zesde klas. Maar dit keer is er vooral een mooie evolutie in het weer te zien. Van zomerse taferelen naar goed ingeduffelde herfstmomentjes.

Op 16 september startte de samenwerking met de stedelijke academie. Elke donderdagnamiddag brengen ze hun expertise naar de klas. Muziek, drama en beeld wordt gegeven door professionals. De lessen waren deze maand gekoppeld aan ons WO thema 'historische figuren'. De kinderen speelden Comedia del Arte en Griekse Etymologische verhalen, we leerden muziek kennen uit alle historische periodes en schreven onze eigen muziekpartituur. We ontwierpen geld (met speciale technieken) aan de hand van onze historische figuren. Het zijn lessen waarbij ikzelf gewoon kan deelnemen als één van de groep maar waarbij ik zoveel kan observeren. Waardevolle momenten, ook voor de juf. :)

Op 17 september was er STRAPDAG. De kinderen konden hun skills even trainen op het behendigheidsparcours maar ze konden ook genieten van wieltjes allerlei op straat. Ik liet me graag even rondvoeren :). 

Op 20 september kwam juf Rosalie van het Europahuis ons onderdompelen in de 'Europese Unie'. Eerst een stukje geschiedenis verwerken in de klas maar dan op zoek naar oplossingen in de pop up tentoonstellingen. Tot slot mochten de kinderen nog een wens noteren op een gele ster. Ik was aangenaam verrast van de thematieken die de kinderen spontaan neerschreven. Veiligheid en gezondheid staan toch wel op nummer 1 bij hen. 

Op 21 september was het dan tijd om onze sportieve beentjes te strekken. Iedereen haalde de eindmeet en het belangrijkste...er was niemand de laatste. Dat hen ik hen beloofd de dag voordien. Juf sloot de groep af. :) Als beloning konden ze even ravotten op de bewegingsstraat. 

We vierden ook onze eerste jarige in de klas. Proficiat Rune! Heel wat kinderen kwamen in hun outfit van hun sportclub naar school op 29 september. We namen ook deel aan onze eerste wedstrijd dit jaar : een boekencover ontwerpen voor het nieuwe boek van Marc de Bel. (s)Toverij met frieten heet zijn nieuwe publicatie. Hopelijk vallen we in de prijzen...wie weet maar dat hield me niet tegen om het boek al aan te schaffen en ondertussen wordt er al voorgelezen in de klas uit het nieuwe boek. 

En vandaag was het thema : Scheepjes varen...door de wind, door de regen...wat doe je als het binnen regent...maar alle gekheid op een stokje...een activiteit om in te kaderen. Drie uur varen en geen moment tijd om afgeleid te zijn. Waterkwaliteit onderzoeken, de werking van waterzuiveringsinstallaties, zelfs een beetje chemie met zuren en basen, de geschiedenis en de bouw van het kanaal Roeselare-Leie, de industrie langs het kanaal, welke dieren leven in en rond het kanaal,... een voormiddag bomvol informatie op een zeer educatieve manier gebracht. En wat was ik trots op mijn tieners...ze hadden gisteren in de les zo goed opgelet dat ze bijna op alle vragen konden antwoorden. Fijn om te zien en te merken dat ze betrokken deelnemen en dat ze zich als groep voornaam en beleefd opstellen. Goed gedaan gastjes! Trotse juf!